Acupunctuur

Binnen mijn praktijk kies ik voor de behandelmethoden acupunctuur en voeding om de oorzaak van jouw klacht weg te kunnen nemen. In mijn ogen zijn deze twee vormen van behandeling namelijk de beste manier om écht tot de kern te kunnen gaan van een klacht en jou weer in balans te krijgen. Het liefst gebruik ik acupunctuur en voeding in combinatie met elkaar.

Snel naar:

Wat is acupunctuur? Acupunctuurbehandeling

penceel streek beneden

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een oude Chinese geneeswijze, waarbij het uitgangspunt is dat lichaam en geest één is, alles bestaat uit levensenergie en alles is met elkaar verbonden. Heb je een psychische of lichamelijke klacht of ziekte? Dan zien we dit als verstoring van jouw levensenergie. Met acupunctuur prik ik maximaal 4 tot 6 kleine naaldjes op de punten in je energiebanen (meridianen) die jouw klacht veroorzaken. Daarmee kan ik blokkades opheffen. Of een disbalans in energie in je lichaam herstellen. Je energie gaat daardoor weer op een evenwichtige manier stromen, waardoor je weer kunt herstellen van je klacht of ziekte en je je weer goed in balans voelt!

Welke vorm van acupunctuur doe ik precies?

img.name
img.name

Acupunctuurbehandeling

Ik stel eerst een aantal vragen over jouw klachten, voel aan je pols, bekijk je tong en bestudeer jouw persoonlijke aanleg. Vervolgens stel ik een diagnose en bepaal ik welke acupunctuurpunten we moeten prikken voor het beste resultaat. Dit zijn 4 tot 6 naaldjes, die 21 minuten blijven zitten. Het prikken van de naalden kan in het begin een beetje gevoelig zijn, maar dit gevoel verdwijnt als de naald eenmaal zit.

Hoe kan ik jou helpen?

Veel gestelde vragen

 • 1

  Acupunctuur is ook goed toe te passen bij kinderen. Bij hele kleintjes haal ik de naalden er na het prikken direct weer uit. Voor de kinderen (en eventueel ook volwassenen) die moeite hebben met de naaldjes is er ook de mogelijkheid om de behandeling te doen met gekleurde zijde, deze zijde wordt dan geplakt om de acupunctuurpunten.

 • 2

  We beginnen met een intakegesprek. In 60 à 90 minuten bespreken we wat je klachten zijn en waar je tegenaan loopt. Jouw verhaal en mijn observaties leveren een diagnose en behandelplan op, waarin acupunctuur en voeding vaak samengaan. Heb je een duidelijke voorkeur voor acupunctuur óf voeding? Dan kunnen we ons ook op één van deze behandelmethodes concentreren.

 • 3

  Het hangt van (de intensiviteit van) je klacht af én in hoeverre je mijn adviezen op kunt volgen hoe snel je weer hersteld bent. Heb je bijvoorbeeld al jarenlang maagklachten, die veroorzaakt worden door stress? Dan kan het wel een half jaar duren voordat je echt een groot verschil merkt, ook omdat de oorzaak best complex is om aan te pakken. Heb je bijvoorbeeld last van een acute tennisarm? Dan kunnen de klachten tijdens of na het eerste consult al verminderen.

 • 4

  Nee, dat is geen vereiste om de positieve effecten van acupunctuur te laten plaatsvinden. Het is natuurlijk wel zo dat het vertrouwen in een behandeling altijd voor een deel verantwoordelijk is voor het behaalde resultaat.

 • 5

  Dit is afhankelijk van de patiënt. Soms wordt er een klein prikje gevoeld als de naald wordt ingebracht, maar door een speciale naaldtechniek en de dunne naaldjes is dit minimaal. Na het inbrengen van de naald voel je wel het zogenaamde “Chi-gevoel”, dit voelt als een tinteling, warmte, zwaar of een doof gevoel. Wanneer er echt een angst voor naalden is, zijn er ook andere mogelijkheden om de punten te beïnvloeden, bijvoorbeeld met gekleurde zijden lapjes.

 • 6

  Ja, de naalden worden eenmalig gebruikt. Het zijn wegwerpnaalden die na gebruik door een apotheek worden vernietigd. Deze naalden voldoen aan de strengst wettelijke hygiëne-normen.

 • 7

  Omdat de naalden zo dun en scherp zijn zal het niet bloeden. Soms kan er bij het uithalen van de naald een drupje bloed te voorschijn komen, dit komt doordat de naald dan een klein haarvaatje geraakt heeft. Zelden komt er een blauw plekje voor.

 • 8

  Omdat elke patiënt een specifiek op hem gerichte behandeling ondergaat, zijn de reacties ook zeer uiteenlopend van aard. Soms treedt er direct een verbetering op, maar de klachten kunnen ook tijdelijk verergeren. Dat is geen reden tot ongerustheid. Vaak treedt er in zo'n geval juist na een dag/enkele dagen een duidelijke verbetering op.

 • 9

  Dit is volledig afhankelijk van de klacht. Voorbeeld: · Een burn-out die al jaren aanwezig is zal geleidelijk verdwijnen. Pas na een aantal behandelingen voel je meer energie. · Een acute tennisarm zal normaliter snel reageren op de behandeling. Al tijdens de eerste behandeling kunnen klachten verminderen of verdwijnen. Na 6 tot 7 behandelingen vindt een evaluatie plaats om te zien of het effect voldoet aan de verwachtingen.

 • 10

  Het is af te raden om te stoppen met medicijnen zonder overleg met deskundigen. Het gebruik ervan hoeft overigens ook geen belemmering te zijn voor acupunctuurbehandelingen. In het algemeen geldt wel, dat het innemen van meerdere medicijnen een remmende factor voor de genezing kan vormen.

 • 11

  Dat is niet nodig. Wel raad ik u aan altijd eerst uw huisarts te consulteren.