Chibalans


Acupunctuur

& Shiatsu

Chibalans

Oostergrachtswal 37/39

8921AA Leeuwarden

06-28 555 335

Hooikoorts / Allergie

Hooikoortsklachten kunnen zich voordoen van februari tot augustus en treden vooral op buiten bij droog weer als er veel stuifmeel in de lucht zit. Kenmerkende symptomen zijn:
• niezen
• verstopte neus, loopneus, jeukende neus
• rode, droge, brandende/jeukende ogen
• e.v.t. benauwdheid
Iemand met hooikoorts kan tegelijkertijd allergisch zijn voor huisstofmijt, huisdieren of andere stoffen.
Vaak heeft het te maken met een zwakkere energie van de Longen of een verminderde weerstand. Hierdoor kunnen allergenen prikkels, in de Chinese geneeskunde Wind, Koude, Hitte, en Damp, makkelijker het lichaam binnen dringen. In de 5-elementenleer in de Chinese geneeskunde spelen daarnaast het aarde-, metaal- en hout- element een belangrijke rol in hooikoortsklachten.

De behandeling met acupunctuur is er op gericht om allereerst de ziekmakende prikkels, dus Wind, Koude, Hitte en/of Damp te verdrijven en zo de symptomen van dat moment te verlichten. Dit is het meest aan de orde als iemand in een periode zit waar hij/zij al last heeft van hooikoortssymptomen. In tweede instantie zal men proberen de gevoeligheid voor deze prikkels te verminderen, door het evenwicht tussen de verschillende energieën te herstellen. Het beste resultaat van dit deel van de behandeling zal behaald worden indien de patiënt ruim voor zijn/haar hooikoortsperiode begint met de behandeling (preventie). Er wordt gebruik gemaakt van klassieke acupunctuur in combinatie met ooracupunctuur. Resultaten met acupunctuur zijn heel goed te noemen.

Een landelijk onderzoek uitgevoerd door erkende therapeuten van de N.V.A (de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur) in 1997, waarin patiënten 6 gratis behandelingen kregen, liet bij bijna 80 % van de deelnemende hooikoortspatiënten verbetering van de klachten zien. Dit varieerde van een lichte verbetering van de symptomen tot het geheel klachtenvrij doormaken van de hooikoortsperiode. Het aantal behandelingen dat men nodig heeft varieert van persoon tot persoon. Verbetering is echter vaak al na 1 of 2 behandelingen merkbaar.