Chibalans


Acupunctuur

& Shiatsu

Chibalans

Oostergrachtswal 37/39

8921AA Leeuwarden

06-28 555 335

Slapeloosheid

In Nederland heeft ruim 15% van de bevolking af en toe last van slapeloosheid. Tweederde hiervan bestaat uit vrouwen.
Bij het ouder worden komt het vaker voor dat we ’s nachts even wakker worden en daarna weer inslapen. Dat is beslist niet ongewoon of ongezond.

Oorzaken:

– Spanning thuis of op het werk
– Bezorgdheid (piekeren)
– Oververmoeidheid
– Pijnklachten
– Alcoholgebruik
– Onrustige slaapomgeving
– Ploegendienst, jetlag

Gevolgen:
– Concentratieproblemen
– Prikkelbaarheid
– Vermindering van de eetlust
– Verlaging van de algehele weerstand

Slaapmiddelen lijken een oplossing te bieden, maar daar zijn veel nadelen aan verbonden: ze kunnen verslavend werken.

Vanuit de acupunctuur wordt slapeloosheid gezien als een verstoring van de energiebalans. In het bekende yin-yangsymbool staat de donkere helft, de yin-energie, voor rust (nacht) en het lichte gedeelte, de yang-energie, voor actie (dag). Deze lopen vloeiend in elkaar over. Vanaf het moment van opstaan worden we actief (yang), maar in de loop van de dag wordt de yin-energie belangrijker. We bereiden ons langzaam voor op onze nachtrust. Dat is een natuurlijk proces. Maar als u te veel aan uw hoofd hebt, als u loopt te piekeren of als u uw zaakjes voor de volgende dag al loopt te plannen, dan is uw natuurlijke balans verstoord. Hierdoor kunt u niet in slaap komen, met alle gevolgen van dien.

Een behandeling met acupunctuur zal het tekort aan yin-energie of het teveel aan yang proberen te herstellen. Daarnaast kunt u adviezen krijgen over hoe u uw dagritme wellicht anders zou kunnen inrichten. Eventueel komen uw voedingsgewoonten ter sprake.