Chibalans


Acupunctuur

& Shiatsu

Chibalans

Oostergrachtswal 37/39

8921AA Leeuwarden

06-28 555 335

Het stellen van de diagnose

De meeste cliënten hebben al eerder contact gehad met de huisarts of specialist en weten de westerse naam voor hun aandoening.
Een diagnose stellen volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is op andere principes gebaseerd dan wij westers gewend zijn.

1.Observatie

Meteen als de cliënt binnenstapt, begint de observatie. Hoe ziet de cliënt eruit, is hij gezet of juist mager? Hoe is de kleur van de huid? Glanst het haar of juist niet? Hoe gedraagt hij zich; is hij snel of langzaam in het praten of bewegen?
Op deze manier is te bepalen of de persoon meer Yin of Yang in zich heeft.

2.Vraaggesprek

Tijdens het vraaggesprek kunt u onder andere vragen verwachten over de klachten, uw eetlust, de stoelgang, uw slaappatroon. Bij vrouwen is de menstruatiecyclus een belangrijke factor in de energie huishouding, ook hier zullen vragen over gesteld worden.
De normale levensfunctie is voor de Chinese geneeskunde erg belangrijk.

3.De polsdiagnose

Voor de acupuncturist is het voelen van de pols een van de belangrijkste manieren om tot een juiste diagnose te komen. Op beide polsen wordt op drie verschillende plaatsen de pols gevoeld. Door nauwkeurig de spanning, breedte, diepte en snelheid van de pols te voelen, komt de therapeut meer te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de organen.

4.De tongdiagnose

Het bekijken van de tong is eveneens belangrijk. Bepaalde zones op de tong geven informatie over de organen. Is er sprake van beslag op de tong? Wat is de kleur hiervan? Waar zit het voornamelijk? Is de tong gaaf of heeft deze cracks (scheurtjes). De vorm en de kleur van de tong zijn eveneens van belang. Uit al deze handelingen is informatie gehaald en wordt er een diagnose gesteld. Aan de hand van de diagnose worden de acupunctuurpunten bepaald.

Uiteraard wordt er eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Raadzaam is om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.